Train je dier met plezier!

In de regio Essen verzorg ik lessen in clickertraining. Ik geef les in het trainen van paarden, pony’s en verschillende andere dieren (geitjes, schapen, alpaca’s, ezels, kippen, konijnen en cavia’s ). Werk samen met mij aan vertrouwen en plezier.

Waar kan ik je mee helpen?

Door mijn ervaring in het werken met veel verschillende diersoorten (kippen, geitjes, alpaca’s, en nog veel meer) heb ik scherp leren observeren en ben ik erg creatief geworden in het oplossen van probleemgedrag. Deze vaardigheden zet ik met name in bij het werken met angstige paarden en pony’s. Ik kan je bijvoorbeeld goed helpen met de volgende problemen:

Mijn pony of paard loopt weg als ik hem uit de wei wil halen
– Mijn paard bijt of stampt
– Mijn pony laat zich niet bekappen of is bang voor de dierenarts
– Mijn paard ontploft zomaar ineens
– Mijn paard laat zich moeilijk aanraken, borstelen of opzadelen
– Mijn pony is erg angstig tijdens het rijden of op buitenrit

Ook voor les met andere diersoorten ben je bij mij aan het juiste adres. Wil je bijvoorbeeld je geitjes voorbereiden op bezoeken van de dierenarts? Of vind je het leuk je konijnen of kippen kunstjes te leren? Neem dan ook zeker contact op!

Werken aan vertrouwen en plezier

Clickertraining

Ik werk met clickertraining. Dit is een beloningsgerichte manier van trainen. Je legt hiermee de focus op wat het dier goed doet, en koppelt daar een beloning aan. Meestal is dit voer, soms ook iets anders dat waarde heeft voor het dier. Deze methode zet ik ook in bij het trainen van paarden en pony’s, terwijl daar meestal met (het loslaten van) druk wordt getraind. Meer over mijn keuze voor clickertraining lees je hier.

Keuzevrijheid

Een ander belangrijk aspect van mijn training is keuzevrijheid. Ik vind het belangrijk dat je je dier kunt loslaten. Dit bedoel ik heel letterlijk: ik doe het halster of tuig af, zodat het dier kan weglopen en daarmee kan laten zien wat hij of zij van de training vindt. Je denkt misschien dat je dan niks meer gedaan krijgt, maar het tegenovergestelde is waar! Juist door dieren nee te laten zeggen, gaan ze vaker ja zeggen. Dit geldt voor alle diersoorten en dus ook voor paarden en pony’s.

Emoties

Ik ben tijdens mijn lessen altijd heel bewust bezig met de emoties van de dieren. Ik vind het heel belangrijk dat dieren comfortabel zijn tijdens de training, en dat ze graag bij je zijn. Om dit te bereiken, let ik heel goed op de grenzen van de dieren. Ik observeer scherp en push dieren echt niet over hun grenzen heen. Dit geeft vertrouwen. Ik vind het belangrijk dat de situatie fijn en goed voelt voor dieren. Dit creëer je eigenlijk vanzelf al door de focus te leggen op wat ze goed doen en de training op te bouwen in kleine stapjes.

Ik heb veel ervaring in het werken met angstige dieren. Het is mijn doel hen weer plezier te laten krijgen in de training én in het leven. Hiervoor kijk ik breder dan de trainer alleen. Als ik denk dat er winst te behalen is door veranderingen in de huisvesting, denk ik daarin ook met je mee.

Wie ben ik?

Ik geef niet alleen les in clickertraining, maar werk er natuurlijk ook mee met mijn eigen dieren. Een mooi voorbeeld van de successen die je ermee kunt bereiken, is het verhaal van mijn pony Martha. Zij heeft een trauma opgelopen bij de hoefsmid, toen ze ongeveer een jaar was. Helaas is ze tijdens een bekapping een keer met veel druk behandeld door de smid, waarna ze volledig in paniek is geraakt. Niemand kon daarna nog aan haar voeten komen, ook ikzelf niet. Ze begon al te stampen en bijten als er nog maar naar haar hoeven werd gewezen. Ik werkte toen nog voornamelijk met natural horsemanship. Ik nam hier regelmatig lessen in en probeerde het probleem op te lossen volgens hun tips.

Helaas werd het probleem daar alleen maar erger van. Martha ontplofte als ik nog maar iets probeerde te doen, en ik verloor mijn plezier in het werken met haar. De druk was teveel voor haar én voor mij. Het vertrouwen in elkaar was volledig weg. Martha vertrouwde mij niet meer, maar ik ook haar niet meer. Wat begonnen was als een probleem met haar hoefjes, was nu iets dat in al onze interacties voor problemen zorgde. Ik was continu op mijn hoede en zij ook. Ondertussen trainde ik mijn geitjes en kippen met clickertraining, hiermee was ik tijdens mijn opleiding (Agro- en Biotechnologie) in aanraking gekomen. Ook tijdens mijn stages met blindengeleidehonden werkten we met clickertraining, en ik besloot dit ook eens met Martha te proberen.

Vanaf dat moment ging ze met grote stappen vooruit! Ons grootste probleem, het laten behandelen van hoeven, was binnen een paar maanden volledig opgelost. Inmiddels zijn we een jaar of vier verder, en Martha is weer enthousiast over haar training! Zelfs het voetjes geven doet ze met plezier, en ze geniet van vrijheidsdressuur, academisch werk aan de hand, en het werken met lange lijnen. Wij hebben weer vertrouwen in elkaar, en ik kan jou helpen dit ook met jouw dieren te bereiken.

Hoe werkt het?

Spreekt mijn werkwijze je aan? Neem dan zeker contact met me op! Nadat je het formulier hieronder hebt ingevuld, stel ik wat vragen of leg ik je alvast uit hoe ik je kan helpen. Als dit goed voelt, maken we een eerste afspraak. De eerste les is altijd los te boeken. Bevalt deze les, dan kun je daarna een pakket aanschaffen (drie of tien lessen). De betaling werkt simpel: je rekent je les direct af met Bancontact. Schaf je een pakket aan? Dan stuur ik je daar een factuur voor.

 

Shopping Cart