Dierenwelzijn in de paardenwereld

horse in stable, stable, horse

Dierenwelzijn in de paardenwereld. Hoe wordt hier naar gekeken? Is de droomstal van de mens ook de droomplek voor het paard?

Gisteren avond was ik een filmpje tegengekomen van iemand die verhuist was naar een nieuwe stal. Haar droomstal! Leek me interessant! Maar op het moment dat ik het begon te kijken werd ik snel minder vrolijk.

Heel eerlijk? Het zag er prachtig uit! Een gigantische binnenbak, mooie grote pistes buiten, verschillende wasplaatsen, grote parking, veel plaats tussen de verschillende faciliteiten … Wil ik ook wel!

Maar dan… De mooie houten stallen op een rijtje, de mini paddocks en weides voor de paarden waar ze een paar uurtjes per dag in staan. Net genoeg om aan te springen in galop om dan weer te moeten stoppen. En natuurlijk allemaal apart. Want paarden samen houden is blijkbaar niet zo vanzelfsprekend als ik denk. En dan ook nog zo’n vreselijke stapmolen.

Het deed me ook denken aan deze bekende foto van sea world. Veel faciliteiten voor de mens. Maar naar het welzijn van de dieren word niet echt gekeken. Zelfs de echte basis, het minimum wat dieren nodig hebben, is niet in orde.

plattegrond seaworld. Parking veel groter dan orca verblijf

Maar wat is het minimum wat dieren moeten hebben?

Als we het hebben over het welzijn van dieren wordt er ook vaak gesproken over de 5 vrijheden van Brambell. Deze zijn de leidraad bij onderzoek naar het welzijn van dieren. 

 1. vrij van honger en dorst;
 2. vrij van ongemak;
 3. vrij van pijn, verwonding en ziekte;
 4. vrij van angst en stress;
 5. vrij om normaal gedrag te vertonen.

Later hebben ze deze 5 vrijheden verduidelijkt door de 12 vrijheden:

 1. Dieren mogen niet lang honger hebben.
 2. Dieren mogen niet lang dorst hebben.
 3. Dieren moeten comfortabel kunnen liggen.
 4. De omgevingstemperatuur moet aangenaam zijn.
 5. Dieren moeten vrij kunnen bewegen.
 6. Geen verwondingen.
 7. Geen ziektes.
 8. Geen pijn door fout management.
 9. Dieren moeten natuurlijke sociale gedragingen kunnen uitvoeren.
 10. Dieren moeten andere natuurlijke gedragingen kunnen uitvoeren, zoals spelen en exploratie.
 11. Er moet een goede mens – dier relatie zijn.
 12. Dieren mogen over het algemeen geen negatieve emoties ervaren zoals angst, stress, frustratie of lusteloosheid.

Als we dan deze 12 vrijheden vergelijken met de situatie van de paarden in het voorbeeld? Dan zijn er heel wat punten die dringend moeten verbeteren!

In de paardenwereld wordt heel vaak helemaal anders naar dierenwelzijn gekeken. De droomstal van de mens komt vaak niet overeen met de droomplek voor het paard. 

Positief dierenwelzijn

Bij de voorgaande punten ligt de focus voornamelijk op de afwezigheid van negatief welzijn. Dat de dieren geen negatieve gevoelens ervaren zoals pijn, frustratie, honger/ dorst, angst, …

Maar het wil niet zeggen omdat er geen sprake is van negatief welzijn dat dieren positieve gevoelens zullen ervaren. En dat is iets waar ook aandacht aan besteed moet worden.

Omgevingsverrijking speelt hierbij een grote rol. Door het verblijf van de dieren zo in te richten dat de dieren op onderzoek kunnen gaan, kunnen spelen, … creëer je positieve emoties. Naast en goede inrichting van het verblijf kan je ook voerspelletjes, positieve training, speelgoed, … aanbieden. Dit alles zal ervoor zorgen dat dieren positieve emoties zullen ervaren.

Een voorbeeld van omgevingsverrijking is bijvoorbeeld de Walk in Wellness.

Paard galoperend in weide

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Shopping Cart