Mijn visie
Welzijn – Positieve dierentraining – Huisvesting
Welzijn
Bij PosiTrain staat het welzijn van de dieren altijd centraal. Dit op vlak van training, huisvesting en voeding.
Positieve dierentraining
Training is een belangrijk aspect voor huisdieren. Zowel voor mens en dier is het goed om duidelijke afspraken te hebben. Door op een positieve manier te trainen kan deze training op een hele fijne manier gebeuren.
Huisvesting
De huisvesting van de dieren bepaald het grootste deel hoe hun leven er uit ziet. Voldoet het aan al hun noden? Hierbij is ook de voeding van groot belang.
Optimaliseren van dierenwelzijn
Als we het hebben over het welzijn van dieren wordt er ook vaak gesproken over de 5 vrijheden. Deze werden in 1993 door de Britse Farm Animal Welfare Coucil uitgewerkt. Ze werden de leidraad bij onderzoek naar het welzijn van dieren. De 5 vrijheden voor dieren zijn:
- vrij van honger en dorst;
- vrij van ongemak;
- vrij van pijn, verwonding en ziekte;
- vrij van angst en stress;
- vrij om normaal gedrag te vertonen.
Wat kan ervoor zorgen dat de dieren echt gelukkig zijn. Zodat ze volop van het leven kunnen genieten. Hierbij kijken we naar het natuurlijk gedrag. Wat doen ze in de natuur? Uit wat voor soort landschap komen ze oorspronkelijk?
Door de leefomgeving interessanter te maken, verrijking aan te bieden, zoekspelletjes, … kan het welzijn van dieren enorm verbeterd worden.
Daarnaast is het trainen met clickertraining ook een uitstekende verrijking voor alle diersoorten. Op deze manier worden de dieren zowel mentaal als fysiek extra uitgedaagd.
Dit heb ik zelf in de praktijk omgezet met de R+ Paddock Paradise. Hier leven 8 paarden in een uitdagende leefomgeving. Ze staan 24/7 buiten in een kudde. Ze hebben altijd hooi ter beschikking en worden uitgedaagd door verschillende soorten verrijking. Lees hier meer over de
“Farm animals are far more aware and intelligent than we ever imagined and, despite having been bred as domestic slaves, they are individual beings in their own right. As such, they deserve our respect. And our help. Who will plead for them if we are silent?”
Jane Goodall
Positieve dierentraining
Training is een belangrijk onderdeel bij het houden van dieren. Zonder enige vorm van training wordt het erg lastig. De dagelijkse verzorging, jaarlijks dierenartsbezoek of een bezoek aan het trimsalon/ hoefsmid/ tandarts zijn niet te vermijden.
Daarnaast kan training ook een uitstekende vorm zijn van verrijking. Door met de dieren aan de slag te gaan, zal je het dier zowel fysiek en mentaal stimuleren. Dieren die fysiek en mentaal uitgedaagd worden zullen minder probleemgedrag vertonen zoals slopen, knagen, bijten, …
Vaak worden dieren getraind/ opgevoed door te straffen. Door te straffen vertellen we het dier wat hij niet mag doen. Maar het grote probleem hierbij is dat we hem niet vertellen wat hij wel mag doen. En dat stuk is net waar het bij clickertraining om draait.
Bij clickertraining ligt de focus op het belonen wat goed gaat. In theorie is clicker training niet moeilijk. Je beloond je dier met iets leuks wanneer hij iets goed doet. Met de klik markeer je het juiste gedrag zodat het dier begrijpt wat hij precies goed heeft gedaan.
MAAR!
In de praktijk blijkt het toch wel een stuk moeilijker. Wanneer moet je klikken? Welke beloning moet je geven? Hoe vaak moet je belonen? Wat als je dier niet doet wat je vraagt? Hoe oefen je op beleefdheid? Enz.
En de enige manier om dat te weten is: lessen nemen, boeken lezen, cursussen volgen en vooral ook oefenen!
Training often fails because people expect way too much of the animal and way to little of themselves.
Bob Bailey
Een goede huisvesting

De huisvesting heeft een grote invloed op het leven van het dier. Hoe een dier gehouden wordt heeft invloed op het gedrag, de ontwikkeling
Een goede huisvesting is voor elke diersoort anders. Er moet steeds gekeken worden naar de natuurlijke behoeften van het dier. Is het een sociaal of solitair dier? Een prooi of roofdier? Heeft het behoefte om veel rond te wandelen, te klimmen of te graven? Hier moet allemaal rekening mee gehouden worden.
Een groepsdier moet altijd samen wonen met minstens één soortgenoot. Ze moeten voldoende bewegingsvrijheid hebben en een goede schuilplaats. Wil je meer weten over de huisvesting van een diersoort. Kijk dan even op https://huisdierinfo.be/ of https://www.licg.nl/. Hier kan je veel correcte informatie vinden.
Ik heb mezelf gespecialiseerd in de huisvesting van paarden, geiten, kippen, konijnen en cavia’s. Laat je hier alvast inspireren om de verblijven van jou dier aan te passen.
Gelukkig betekend en goed ingericht verblijf niet dat het veel kost. Het is zelfs vaak goedkoper dan een hok uit de dierenwinkel. Het kost misschien wat meer tijd in het begin. Maar hiervoor krijg je wel heel veel terug.
Voorbeelden
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.