Gezonde voeding voor cavia’s

Wist je dat de tanden van cavia’s heel hun leven blijven doorgroeien? Dit is 1 van de redenen waarom de juiste voeding zo belangrijk is voor cavia’s. Helaas is er heel veel foute informatie in de omloop over wat goede voeding is voor een cavia.

guinea pig, white, brown

Hooi

Hooi is het belangrijkste onderdeel van de voeding. Je hebt hierin heel veel verschillende soorten. Het belangrijkste is dat het hooi fris ruikt en geen schimmel bevat.

Het is aan te raden om hooi uit te kiezen met zo veel mogelijk verschillende soorten grassen en andere (niet giftige) planten. Zo is weidehooi of kruiden hooi heel geschikt.

Hooi wat uit 1 soort gras bestaat is sterk af te raden. Voorbeelden hiervan zijn: raaigras, rietzwenk of graszaad. Het dieet is hierdoor erg eenzijdig en er worden veel pesticiden gebruikt om dit hooi te verkrijgen.

guinea pig, rodent, animal

Groenvoer

Kruiden en wilde planten zijn ook altijd leuk om te geven, maar deze kan je niet zomaar in de winkel kopen. Maar een hele hoop groeit gewoon in de tuin of in de natuur.

Er zijn wel wat dingen waarop je moet letten, zoals:

- Zijn de planten niet bespoten met onkruidverdelger of insecticide?

- Is de plaats waar je plukt niet in vervuild gebied?

- Is het zeker de plant die je denkt en geen giftige look-a-like?

Je hier goed in verdiepen, voor je gaat plukken is daarom heel belangrijk!.

guinea pig, child, dandelion leaf

Groenten

Verse groenten zijn een goede bron van vitaminen en mineralen. Voornamelijk de groene (blad)groenten zitten boordevol en vallen vaak ook goed in desmaak, deze mogen daarom niet ontbreken aan hun dieet.
Maar ook andere groenten zijn cruciaal voor een veelzijdige voeding. Probeer dagelijks een mix van 3 tot 5 verschillende groenten te geven.
Eigenlijk geldt de regel: te veel van dezelfde groente is niet goed en afwisseling is het belangrijkste.
Let er wel op dat telkens als er nieuwe groenten worden geïntroduceerd, dat je dit langzaam opbouwt, zeker de koolsoorten.










guinea pig, pets, animal

Pellets

Om het dieet van de cavia’s te vervolledigen kan men pellets of een muesli voor cavia’s geven. Beide varianten hebben hun voor en nadelen.

Een muesli is een samenstelling van verschillende soorten pellets, gedroogde groenten en zaden. Door de variatie zorgt het voor extra verrijking en kunnen de cavia’s opzoek gaan tussen het voer naar de lekkerste dingen om deze eerst op te eten.

Hiermee kan echter het probleem voordoen dat ze dan enkel de lekkere dingen opeten, maar dit hangt van cavia tot cavia af.

Een andere optie zijn pellets. Pellets zijn “saaier” voor de cavia maar hier zit wel alles wat de cavia nodig heeft in 1 brokje geperst en kunnen ze niet enkel het lekkerste eruit vissen.

Deze pellets en muesli’ s zijn vaak heel calorierijk het is daarom belangrijk om dit niet non-stop aan te bieden en maar een kleine portie per dag aan te bieden. Dit is ongeveer 15 tot 20 gram per cavia. Als dit teveel wordt gegeven leidt dit al vaak tot overgewicht bij de cavia’s.

Met wat mag ik mijn cavia verwennen?

In de dierenwinkels vind je honderden cavia snoepjes en knaagstokken die boordevol suiker zitten en soms zelfs dingen zoals yoghurt bevatten terwijl een cavia zelfs geen lactose kan verdragen.

Het is dus veilig om te zeggen dat deze snoepjes super ongezond zijn. Maar iedereen wil zijn cavia wel eens verwennen met iets lekkers. Wat zijn nu gezonde en lekkere snacks voor een cavia?

Een stukje fruit bijvoorbeeld is een lekker en gezonder alternatief. Fruit blijft uiteraard wel heel rijk in suikers dus is het echt alleen bedoeld als snack en in kleine hoeveelheden. 

Een ander snack ideetje zijn gedroogde groenten, fruit en kruiden. De vitaminen in deze groenten en fruit zijn vaak al grotendeels verloren gegaan maar het blijft een leuk extraatje dat je de cavia’s kan aanbieden. Deze zijn ook makkelijk om te gebruiken in voederpuzzels om zo de cavia’s een leuke bezigheid te geven. 

Vitamine C

In tegenstelling tot andere knaagdieren kunnen cavia’s zelf geen vitamine c aanmaken, het is dus uiterst belangrijk dat ze dit op een andere manier binnen krijgen. Dit kan via groenten of fruit die vitamine C bevatten, een kwaliteitsvolle pellet met toegevoegde vitamine C en eventueel een supplement.

Vitamine c supplementen kan je in dierenwinkels kopen in de vorm van druppeltjes of tabletjes of bij de drogist in de vorm van tabletjes. De vitamine C tabletten voor mensen zonder suikervervangers zijn ook geschikt voor cavia’s en hebben vaak een lekkerdere smaak dan de tabletten die speciaal voor cavia’s zijn. Pas wel op dat er enkel vitamine C in zit, omdat er ook multivitamine tabletten verkocht worden.

Slijtage van de tanden

Zoals hierboven vermeld blijven de tanden van een cavia heel hun leven doorgroeien. Om tandproblemen te vermijden moeten ze de tanden dus kunnen afslijten. Hooi gaat hier een grote rol in spelen, maar is vaak niet voldoende. 

Om de tandslijtage te bevorderen kan je variëren in hooisoort en ook eens grof hooi zoals “Thimothy hay” aanbieden. Maar ook takken van fruitbomen en wilgen zijn excellent knaagmateriaal. Knaagstenen zijn ondanks ze volop gepromoot worden in dierenwinkels geen goed idee, ze kunnen voor nierstenen zorgen en de tanden fout afslijten.

Volg PosiTrain op sociale media

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Shopping Cart