Over mij

Al van zo lang ik mij kan herinneren wilde ik graag met dieren werken. En dat is nooit weg gegaan. Ik kon mij als kind uren bezig houden met de kippen en konijnen in de tuin. Ik wilde graag een paard of hond. Maar dat mocht niet van mijn ouders. Dus ging ik aan de slag met mijn konijn, Lonka. 

Op een dag ging ik naar de dierenwinkel op zoek naar leuke spulletjes voor de konijnen. Al snuisterend tussen al die dierenspullen zag ik een clicker hangen. Dat maakte me nieuwsgierig. Een summiere uitleg op de verpakking is genoeg om aan de slag te gaan. 

Op dit moment maak ik een begin met clickertraining. Met wat gezond verstand en veel begrip voor de dieren ga ik aan de slag.

Later vul ik deze ervaringen aan met lectuur, opleidingen en cursussen. Een gedragsgerichte opleiding Agro-en biotechnologie bij Odisee geven me de nodige wetenschappelijke inzichten. Intussen breng ik deze kennis in praktijk met mijn eigen minipaardjes, geiten, kippen en konijnen. 

Het trainen zit dus in mijn bloed, en een aantal jaar geleden ben ik begonnen les te geven in dierentraining. Heb je hulp nodig bij het trainen van je dier? Dan help ik je graag.

Ik verzorg lessen in clickertraining voor verschillende diersoorten, waarbij ik vooral met paarden en pony’s werk. Ik heb hiernaast veel ervaring met geitjes, kippen en konijnen, maar heb ook al alpaca’s, ezels, goudvissen, hamsters en duiven getraind. Ook voor lessen met deze dieren kun je bij mij terecht. Mijn passie ligt bij het werken met angstige dieren en het hertrainen van probleemgedrag, maar ook het aanleren van trucjes en andere leuke oefeningen doe ik met veel plezier. Voor mij staat de band met het dier voorop.

Naast clickertraining leg ik de focus ook op een kwaliteitsvolle huisvesting en dierenwelzijn.

Waar sta ik voor?

Het welzijn van dieren staat voor mij altijd op de eerste plaats. Zowel bij het houden van dieren als bij het trainen. Het dier moet kunnen doen waarvoor het dier gemaakt is. Paarden moeten heel de dag door kunnen eten en wandelen. Konijnen en cavia's moeten verschillende schuilplaatsen hebben. Kippen moeten kunnen scharrelen in een beschutte omgeving. Geiten moeten kunnen klimmen om zich veilig te voelen. Zo is het bij elke diersoort anders. Maar wel zo belangrijk om hier naar te kijken.   Mijn missie is om zo veel mogelijk dieren te kunnen helpen. Ik wil mijn kennis zo veel mogelijk delen zodat andere mensen aan de slag kunnen met hun dieren. Vaak is onwetendheid de oorzaak van slecht dierenwelzijn. 

dieren zijn slimmer dan wij denken

Intelligentie

Daarnaast wil ik ook laten zien hoe slim dieren zijn. Veel diersoorten zoals kippen, geiten, konijnen, cavia’s, … worden als dom bestempeld. Maar al deze diersoorten zijn net enorm slim.

Zo wordt er ook vaak gedacht over duiven. Ze zorgen enkel voor overlast (uitwerpselen, jonge planten vernielen, lawaai, …) Maar deze dieren hebben een zeer goede ruimtelijke cognitie. Zo kunnen ze vanaf een verre afstand terug naar huis vliegen zonder de weg kwijt te raken.

Daarnaast hebben duiven ook een zeer goed zicht. Zo worden ze ook gebruikt in de medische sector. Na een training van dertien tot vijftien dagen kunnen duiven verkankerd weefsel identificeren op mammogrammen en gedigitaliseerde microscoopbeelden. Na deze training hadden de duiven 85% van de foto’s correct aangewezen. Dit wil zeggen dat ze even goed scoorden dan getrainde professionals. De duiven zullen nooit mensen kunnen vervangen maar worden wel gezien als assistent van de arts. Een duif ziet misschien wel iets waar de arts over heeft gekeken. 

positieve dierentraining

Mijn grootste passie

Het trainen van dieren is een van mijn grootste passies. Een samenwerking creëren tussen mens en dier op een positieve manier. Door positieve bekrachtiging te gebruiken word training een soort spel voor de dieren. Het is een mentale en fysieke uitdaging. 

De emoties van dieren komen overal bij kijken. Hoe voelt het dier zich in zijn omgeving? Geeft de huisvesting alles wat het dier nodig heeft. Maar ook tijdens het trainen zal ik hier steeds naar kijken. Voelt het dier zich goed? Is het een positieve ervaring voor het dier? 

OPLEIDINGEN

– Bachelor Agro-en biotechnologie (dierenzorg) (2014-2018)
– Leren en motiveren – Inge Teblick (2019)
– Animal Emotions – Karolina Westlund (2020-2021)

CURSUSSEN

– EHBO Ruiter en paard – Sylvie Broos (2018)
– Gymnastiserend grondwerk – Hannah Weston (2018)
– Massage van je paard – Ester de Bièvre (2018)
– De start naar balans – Laura Smets (2020)

STAGES

– Oriënterende stage – Kath en hond (2017)

– Eindstage – Sylvie Broos (2017-2018

Volg PosiTrain op sociale media

Shopping Cart