Rijden? Of toch maar beter niet?

Ik kreeg pas de vraag wat ik vond van mensen die tegen paardrijden zijn maar wel een paard hebben.

Voor mij is het antwoord simpel. Geen probleem. Zolang het paard een goede huisvesting heeft dat aan al zijn noden voldoet is dit helemaal prima! Een paard heeft geen behoefte om te rijden. Een paard is niet geboren om een rijpaard te zijn.

Ik heb zelf 2 minipaardjes. Dat spreekt voor zich dat ik ze niet gekocht heb om op te rijden. Lekker knuffelen, vrijheidsdressuur, agility en andere leuke dingen ernaast zijn net zo leuk.

Ik ben zelf ook helemaal niet tegen rijden. Het kan echt leuk zijn voor een paard. Maar ik heb zelf wel heel strenge voorwaarden. Maar dat is net hetzelfde voor het welzijn als andere training.

Ik snap ook wel volledig de mening van mensen die tegen paardrijden zijn. Als ik kijk naar hoe het grootste deel van de paarden gereden worden is dit niet fijn voor hen.

Een bit met hefboom in de mond, sporen aan, zweep in de hand, neusriem lekker strak en slofteugel vast gebonden. Alles om het paard te kunnen “controleren” en “goed” te laten lopen. Dan is paardrijden voor mij ook niet ok. Maar dit geldt ook voor de hackamore, touwhalsters en carrot sticks. Deze veroorzaken net zoals wat ik hierboven vermeld pijn en druk. Alleen dan onder een andere naam.

Kan rijden anders? Ja gelukkig wel. Goed passend zadel of barebackpad en sidepull hoofdstel, hoofdstel met een zacht bit, neckrope of gewoon niets is helemaal prima!

Neem een targetstick, clicker en hooibrokken en je kan heel paardvriendelijk aan de slag. En dan zal je zien dat het paard hier ook echt van kan genieten. Een leuke buitenrit, springparcours of dressuurwerk. Daar kunnen ze veel plezier van hebben.

En dan voor mij denk ik het belangrijkste: keuzevrijheid. Heeft je paard er die dag geen zin in, doe iets anders of probeer het de volgende dag nog eens. Ook zij kunnen gewoon een mindere dag hebben.

En uiteraard wat voor zich spreekt. Rijden is natuurlijk enkel een optie voor een sterk gezond paard. Als het paard fysiek niet in orde is, is rijden uiteraard ook niet ok. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Shopping Cart